Autor: Logistikauudised.ee • 25. juuli 2024

Kuidas parandada tootmisettevõtte siselogistikat?

Septembris toimub koolitus, kus tutvustatakse põhjalikult tootmisettevõtete siselogistikas ette tulevaid probleeme ja antakse juhiseid nende lahendamiseks. Millised on enamlevinud probleemid, annab järgnevas loos ülevaate koolitaja Lauri Säärits.
Lauri Säärits, 25-aastase tööstussektori kogemusega tippjuht ja koolitaja

Tootmisettevõtte juhtimine on keeruline ülesanne, mis nõuab tähelepanu ja parendamist. Üks peamisi valdkondi, mis võib märkimisväärselt mõjutada ettevõtte efektiivsust ja konkurentsivõimet, on siselogistika.

Siselogistika optimeerimine aitab vähendada kulusid, kiirendada tootmisprotsessi ja parandada kliendirahulolu. Allpool on toodud mõned levinumad probleemid, millega tootmisettevõtted sageli kokku puutuvad ning lahendused, kuidas nendega edukalt toime tulla.

Materjalide ebaefektiivne liikumine põhjustab seisakuid

Materjalide liikumise optimeerimine on üks olulisemaid tegureid, mis aitab vähendada seisakuid ja viivitusi tootmisprotsessis. Kui materjalid ei liigu sujuvalt ja õigel ajal, võib see põhjustada tootmisprotsessi seiskumise ja vähendada tootlikkust. Materjalide voolu sujuvamaks muutmine kiirendab kogu tootmisprotsessi ja vähendab seisakuid, mis omakorda tõstab tootmisettevõtte efektiivsust.

Üleliigsed laovarud ja kõrged laokulud

Üleliigsed laovarud võivad põhjustada suuri kulusid ja ruumipuudust, mis omakorda mõjutab kogu tootmisprotsessi efektiivsust. Õige laohalduse planeerimine ja juhtimine aitab vähendada üleliigseid varusid ning optimeerida laokulusid. Selle tulemusena saab kulud kontrolli all hoida ning tagada efektiivsema ja sujuvama toimimise kogu ettevõttes.

Tööjõudu ei kasutata maksimaalse efektiivsusega

Tööjõu optimeerimine on võtmetähtsusega, et saavutada kõrgem tootlikkus ja suurem rahulolu töötajate seas. Efektiivne tööjõu planeerimine ja juhtimine tagab, et iga töötaja panus on maksimaalselt efektiivne. Tööjõu parem kasutamine aitab suurendada tootlikkust ning tagada, et töötajad on oma tööga rohkem rahul ja motiveeritud.

Tarned ei jõua õigel ajal kohale

Täpsed ja õigeaegsed tarned on kriitilise tähtsusega, et tagada sujuv tootmisprotsess ja kliendirahulolu. Hilinenud või ebatäpsed tarned võivad põhjustada tootmisprotsessi häireid ja vähendada kliendirahulolu. Täpne ja ajakohane tarnete haldamine on vajalik, et parandada ettevõtte töökindlust ja tagada klientide rahulolu, mis omakorda suurendab ettevõtte mainet ja usaldusväärsust turul.

Kehv andmehaldus

Kaasaegsete tööriistade ja tehnoloogiate kasutamine võib oluliselt parandada andmete haldamist ja suurendada läbipaistvust siselogistika protsessides. Kehv andmehaldus võib viia vigade ja ebatäpsuste tekkimiseni, mis omakorda mõjutab kogu tootmisprotsessi. Paremini hallatud andmed aitavad teha täpsemaid otsuseid ja vältida vigu, mis võivad ettevõtte jaoks olla kulukad ja aeganõudvad.

Liiga kõrged logistikakulud

Logistikakulude analüüs ja optimeerimine aitab vähendada ebavajalikke kulusid ja parandada ettevõtte kasumlikkust. Kõrged logistikakulud võivad oluliselt mõjutada ettevõtte finantsseisu. Kulutõhusate lahenduste leidmine ja rakendamine aitab hoida logistikakulud kontrolli all ja suurendada ettevõtte kasumlikkust, mis omakorda võimaldab reinvesteerida säästetud ressursid ettevõtte arengusse ja kasvu.

Koostöö ja kommunikatsioon osakondade vahel

Hea koostöö ja kommunikatsioon on tõhusa siselogistika alustalad. Kehv koostöö ja kommunikatsioon osakondade vahel võib põhjustada arusaamatusi ja konflikte, mis omakorda mõjutavad kogu tootmisprotsessi efektiivsust. Sujuv ja tõhus koostöö ning selge kommunikatsioon aitavad vältida arusaamatusi, tagada parema meeskonnatöö ja tõsta kogu tootmisprotsessi efektiivsust.

Nende valupunktide lahendamine võib viia märkimisväärsete tulemusteni ja aidata saavutada paremaid ärilisi eesmärke.

Tulemas on koolitus „Tootmisettevõtte siselogistika tõhustamine“, kus õpid analüüsima ja leidma raiskamisi organisatsiooni siselogistikas, mõistma asendiplaani mõju kuludele ning tegema praktilisi muudatusettepanekuid. Samuti tutvud LEAN tööriistadega siselogistika efektiivsemaks muutmiseks ja saad hinnata tehnoloogiliste abivahendite otstarbekust praktiliste näidete põhjal.

Koolitaja: Lauri Säärits on 25-aastase tööstussektori kogemusega spetsialisti, keskastme juhi kui tippjuhina. Üle 10 aasta on Lauri suurimaks kireks Lean juhtimine ning selle rakendamine erinevates organisatsioonides. Koolitusel jagab Lauri oma teadmisi, kogemusi ning toob näiteid erinevate süsteemide ja programmide rakendamiste võimalustest.

Toimumisaeg: 11. september.

Rohkem infot koolituse kohta ja registreerimine >

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077